Skip to Content

Nordlyskalender: Når er det best å se nordlys?

Norge, og spesielt Nord-Norge, er en kjent destinasjon for å oppleve nordlyset. Både nordmenn og utenlandske turister reiser nordover i håp om å få oppleve det magiske lyset på nattehimmelen. Noen kommer i ens ærend for å oppleve nordlyset, mens andre kombinerer nordlysjakten med andre opplevelser.

Uansett hvordan man vil oppleve nordlyset, bør en huske at dette er en naturfenomen. Det er derfor ingen garanti for at man vil se det, men sjansene er imidlertid svært gode i Nord-Norge.

Men når er det størst sjanser for å få oppleve nordlyset?

Hvilken årstid er den beste for å se nordlyset?

Hvis du vil reise til Nord-Norge for å se nordlyset, bør du satse på å reise på høst- eller vinterstid. Nordlyset er nemlig et fenomen som tilhører disse årstidene.

Fra den 21. september, også kalt høstjevndøgn, til den 21. mars, er det alltid mørk etter kl. 1800 på kvelden. I denne perioden har du svært gode sjanser til å se nordlyset, så lenge det er klart vær på kveldstid eller på nattestid. I følge værstatistikker, er det best muligheter for klart vær mot slutten av denne perioden.  Men det er også muligheter for å se nordlyset tidligere eller senere, i de såkalte skulderperiodene. Du kan nemlig også være heldig å se nordlyset så tidlig som i slutten av august eller så sent som i midten av april, men nettene er da kortere og sjansene mindre. Fra medio april til medio august er det imidlertid for lyst for å se nordlyset i Nord-Norge.

Når på døgnet kan man vanligvis se nordlyset?

Faktisk kan man se nordlyset når som helst på døgnet, men størst sjanser er det mellom kl. 18.00 og 01.00. Du kan se nordlyset før kl. 18.00 eller etter kl. 01.00, men sjansene er betydelig mindre, spesielt før kl. 18.00. Faktisk er det størst sjanse mellom kl. 22.00 og 23.00 på vinterstid ifølge statistikker.

Det er gjort en hel del studier vedrørende nordlyset, og det sies at hvis nordlyset viser seg kl. 19.00, er det store sjanser for at du vil se det igjen flere ganger i løpet av kvelden og natten. Det er faktisk nordlys i Nord-Norge omtrent hver kveld, men det er ikke alltid like sterkt. Hvis det er for svakt, vil det være vanskelig å se det for oss på bakkenivå.

Hvor er det best å se nordlyset?

Nord-Norge ligger midt i nordlysbeltet som strekker seg fra Lofoten på kysten av Nord-Norge og opp til Nordkapp. Nord-Norge er derfor et must for alle som vil oppleve nordlyset. Men du har kanskje hørt at du også kan se nordlyset på Svalbard? Det stemmer! Svalbard ligger litt lenger unna beltet, men til gjengjeld kan du på Svalbard også få oppleve nordlyset på dagtid på vinteren. Fantastisk, eller hva?

Tips på veien!

  • Husk at du best kan se nordlyset i klarvær.
  • Kle deg godt, været i Nord-Norge er ikke til å spøke med, det kan bli svært kaldt.
  • Hvis du befinner deg i en by, bør du forsøke å finne et mørkt sted eller et høyt punkt for bedre å kunne se nordlyset.
  • Bli med på nordlysjakt eller en nordlysopplevelse med en guide som vet hvor det er størst sjanser for å se nordlyset den kvelden.
  • Selv om nordlyset kun kan ses i klarvær, kan skyene fort sprekke opp og gi deg mulighet til å se det vakre og magiske lyset, så vær tålmodig.
  • Vær lenge i Nord-Norge da øker du sjansene for å se nordlyset,
  • Bli med på ulike aktiviteter og før du vet ordet av det, danser nordlyset over hodet på deg.
Privacy Policy