Skip to Content

Om å reise til Kautokeino og se nordlys

Reis til samenes land, Kautokeino, og opplev nordlyset på vinterstid. Her vil du garantert få en spesiell opplevelse som ikke kan sammenlignes med noe annen opplevelse i Norge, eller i verden for øvrig. Det er nesten som en magisk opplevelse å få muligheten til å være sammen samene og deres reinsdyr, og samtidig få oppleve nordlyset som danser rundt på himmelen på en klar vinternatt.

Litt om Kautokeino

Kautokeino er et tettsted som ligger i Finnmark, nærmere bestemt på Finnmarksvidda. Kautokeino, som heter Guovdageaidnu på nordsamisk, og Koutokeino på kvensk og finsk, grenser til både Alta, Karasjok og Troms fylke, men også til et av våre naboland, nemlig Finland.

Faktisk er Kautokeino den største kommunen i Norge, og stedet anses som det kulturelle sentrum for det nordsamiske området. I Kautokeino har så mange som 90%, dvs. ni av ti personer, nordsamisk som morsmål. Kautokeino var faktisk den første, og i begynnelsen også den eneste kommunen, hvor samisk ble likestilt med norsk.

Samene er den nordligste urbefolkningen i Europa, og de fleste av attraksjonene som kan oppleves på den norske tundraen reflekterer den samiske historien, kulturarven og livet slik det er i dag. Reindrift har vært hovednæringen gjennom flere hundre år, men her tilbys det også mange andre aktiviteter som for eksempel hundekjøring, snøscooterkjøring eller skikjøring på Finnmarksvidda. Samene lærer deg gledelig å kaste lasso, og etterpå kan du nyte et måltid med samisk mat og drikke i lavvoen. Kanskje er du også heldig og får høre en joik i løpet av måltidet? Og sist men ikke minst, det finnes selvfølgelig en rekke muligheter til å bli med på en utflukt i reinslede og få et innblikk i samenes reindrift.

Og er du riktig så heldig, får du oppleve det hele sammen med det fantastiske nordlyset på vinterstid.

Samenes tolkning av nordlyset

Det vakre nordlyset kalles guovssahas på samisk og betyr «det hørbare lyset». Samene har stor respekt for nordlyset, i følge samene lever nemlig våre forfedre i nordlyset. Når nordlyset viser seg på himmelen skal det hverken plystres, joikes, synges eller lages andre høye lyder.

I følge samisk tradisjon ble nordlyset sett på som en overnaturlig kraft. Det ble sett på som en gud som gjerne ble påkalt når det var tid for å løse konflikter. Nordlyset var noe gudommelig, i likhet med solen, månen og andre naturfenomener på himmelen.

Det er ikke bare samene som er vokst opp med stor respekt for nordlyset. Dette er faktisk en vanlig oppfatning blant nordboere som lever i områder hvor nordlyset gjerne kommer dansende over himmelen.

Hvordan se nordlyset i Kautokeino?

Nordlyset er som sagt en stor del av samenes gamle tradisjoner, og områdets tørre vinterklima med massevis av klart vær sørger for gode muligheter for å se det spektakulære nordlyset. Men kle deg godt, for det kan være nokså ekstreme temperaturer på vinterstid, faktisk kan det bli så kaldt som minus 50 grader celsius.

Bo på Thon Hotel Kautokeino og opplev nordlyset

Opplev det spektakulære Nordlyset i Nord-Norge med et opphold på Thon Hotel Kautokeino. Her kan du benytte deg av et fantastisk pakketilbud hvor du får bli med på nordlysjakt på Finnmarksvidda. Og det beste er kanskje enda ikke sagt, det hele oppleves med rein og slede, eller snøscooter.

Bo i lavvo og se nordlyset

I tråd med samenes unike tolkning av nordlyset, venter også en unik opplevelse for alle som ønsker å oppleve nordlyset i Kautokeino. Her kan du nemlig få bli med på overnatting i lavvo og få oppleve det fantastiske himmelfenomenet på nattestid på den vakre Finnmarksvidda.

Privacy Policy