Skip to Content

Slik tar du bilde av nordlys

Aurora Borealis, eller nordlyset, har fått navn etter den romerske gudinnen for morgengry, mens Boreas er gresk for nordavind.

I Nord-Norge har nordlyset opp gjennom tidene sørget for mange myter og mysterier blant lokalbefolkningen. I gamle dager trodde blant annet fiskerne i Skandinavia at nordlyset var et speilbilde av Nordsjøens enorme sildestimer, mens en annen myte var at nordlyset skinte med lyset fra unge kvinners sjeler.

Vi trenger heller ikke å gå særlig langt tilbake i tid når det kommer til myter og mysterier i forhold til nordlyset. For ikke så altfor lenge siden ble nemlig barna fortalt at hvis de vinket til nordlyset med et hvitt tørkle, ville de bli tatt av nordlyset. Dette måtte de selvfølgelig ikke gjøre, men barn er barn, så istedenfor å lytte til advarselen, ble det mer spennende å prøve seg – og trolig ble vel ingen tatt av nordlyset:)

I dag er nordlyset et svært kjent fenomen verden over, og folk fra både fjern og nær strømmer til den nordlige halvkule for å se det vakre lyset som danser over nattehimmelen. Nord-Norge er et av de aller mest populære stedene for en skikkelig god nordlysjakt eller nordlysopplevelse – og selvfølgelig er kameraet, i tillegg til varme klær, noe av det viktigste å ta med på turen.

Hvordan ta blinkskuddet?

Både hobbyfotografer og erfarne fotografer knipser i ett sett når nordlyset viser seg på himmelen. I tillegg til den fantastiske opplevelsen det er å se det live, vil mange også gjerne sikre seg et fantastisk blinkskudd.

For at du skal få den beste opplevelsen og også kunne ta med deg hjem fantastiske bilder, har vi her satt opp en liste med tips og råd som er vel verdt å lese gjennom før du reiser på nordlystur.

Tips og råd for den beste opplevelsen og de beste bildene:

 • Bruk speilreflekskamera – Du får de beste bildene ved å sette lukketiden manuelt. (Kompaktkameraer har som oftest ikke mer enn 15 sekunder).
 • Kle deg i varme og vindtette klær. Du vil ikke kunne ta gode bilder eller få en god nordlysopplevelse hvis du bare står og fryser.
 • Sørg for å ha et stødig stativ. Hvis kameraet beveger seg mens du eksponerer, vil bildene bli uklare. Selv den minste bevegelse kan ødelegge bildet.
 • For de beste bildene, bør du ha vidvinkelobjektiv. Brennvidden bør være mellom 10 og 24 mm, men alt mellom 10 og 50 fungerer nokså greit avhengig av motivet. Linsen bør også være lyssterk. Dess mer lyssterk, dess bedre. Minimum bør være 2.8, men 3.5 fungerer også fint. 3.5 er for øvrig standard på en rekke speilreflekskameraer.
 • Kamerainnstilling – prøv deg frem, slik at du ser hva som fungerer best, men her er noen stalltips på veien:
  1. Først velger du manuell modus – ISO fra 400 til 1600. (Avhenger av lysstyrken på nordlyset og hvor opplyst landskapet er).
  2. Velg mest mulig åpen blender – 2.8, 3.5 eller 4.0.
  3. Objektet innstilles på manuell fokus – Still inn «uendelig»
  4. Lukketid kan du gjerne stille inn på 30 sekunder.
 • Dra til et sted hvor det er minst mulig lysforurensning og kunstig lys. Gatelys kan for eksempel gi snøen en rød/oransje farge på bildene. I tillegg vil du klarere se nordlyset på en mørk plass.
 • Vær tålmodig, kanskje du må sitte flere timer for å vente på blinkskuddet.
 • Husk ekstrabatteri, ettersom batterier fortere går tomme for strøm når de er kalde. Så for all del, husk å ta med fulle ekstrabatterier og oppbevar dem i lommen, altså i «varmen». Du vil neppe oppleve å gå tom for batteri i det nordlyset viser seg fra sitt beste på nattehimmelen.
Privacy Policy